do. jun 20th, 2024

Tips om je woning stofvrij te maken na een verbouwing

Een verbouwing is altijd veel werk. De hele indeling van een woning wordt anders, om van het opruimen maar te zwijgen. Daarom geven we je 4 tips voor het stofvrij maken van je woning.

stofvrij maken

Begin met een goede voorbereiding

Je huis ‘ontstoffen’ na een verbouwing is nogal een karwei. Zorg er daarom voor dat je goed voorbereid bent. Begin met jezelf: trek beschermende kleding aan. Je wilt niet dat je je schoonmaakactiviteiten moet staken omdat je er zelf niet meer toe in staat bent. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat het stof echt verdwijnt, niet verspreid: sluit daarom ramen, deuren, kieren (ook van kasten) en dek meubilair af met bijvoorbeeld plastic.

Gebruik het juiste materiaal

Als je wilt dat het stof echt uit je woning verdwijnt zorg je voor het juiste materiaal. Gebruik geen droge doeken, daarmee zwaai je het stof alleen maar verder rond. Wat ook echt een uitkomst is, is een speciale stofzuiger. Gebruik bijvoorbeeld een bouwstofzuiger of een nat-droogstofzuiger. Deze stofzuigers zijn speciaal gemaakt om grote hoeveelheden stof op te zuigen. Hij kost misschien wat meer dan een normale stofzuiger, maar achteraf zul je blij zijn om het gemak dat het oplevert.

Werk van omhoog naar omlaag

Alles valt uiteindelijk omlaag, ook stof. Begin dus niet met de vloer, maar met stoffen en wacht tot het stof geland is. Anders ben je veel langer aan het werk. Onthoud ook dat je moet wachten tot het stof geland is.

Voorkomen is beter dan genezen

Een volledig stofvrij huis is nagenoeg onmogelijk, tenzij je alles wat stof bevat in je woning (zoals gestoffeerde meubels, kleding, gordijnen en zelfs huisdieren) buiten zet. Toch zijn er een paar dingen die je kunt doen die het stof in je huis drastisch verminderen:

  1. Ruim de kledingkast op. Het is niet alleen goed voor het overzicht, maar veel stof blijft hangen aan kleding. Geef een deel bijvoorbeeld weg en zet een ander deel apart in een plastic doos.
  2. Verminder het aantal decoratieve elementen als beeldjes op de schoorsteenmantel. Aan dit soort kleine losse spullen blijft vaak veel stof hangen.
  3. Huisdieren zijn je beste vrienden, maar in hun vacht blijft makkelijk veel stof hangen. Kam ze dan ook regelmatig en gooi het haar weg.

Door Redactie